Din drømmehave er nok ikke det samme som en drømmehave til dine børn. Voksne har som regel travlt med smukke planter og havemøbler. Børn er mindre opmærksomme på dette: de ser primært haven fra legens synspunkt. Når nu leg i haven også har fordele for dig: du plejer at hvile dig, mens børnene leger pænt (og sundt!). Sådan skaber du en drømmehave til dine børn

1. Praktisk og smuk: det grundlæggende
En drømmehave for børn behøver ikke at være grim. Du starter med en base, der både er praktisk og smuk. Græsmark er altid rart for børn at kunne løbe. Men det behøver ikke at være grimt: Vælg et græs, der er stærkt, og som vokser smukt. Der er mange græsfrøblandinger, der giver en smuk græsplæne, og hvor du stadig kan lege. Det er også vigtigt, at du vedligeholder græsplænen godt, så den ser bedre ud. Desuden er det slet ikke dårligt at plante nogle træer eller buske: sjovt for børn at løbe rundt og nyttigt til alle slags lege.

2. Legeredskaber
Dine børns drømmehave har sikkert et eller flere legeredskaber. Du kan tænke på alle slags enheder. Måske vil du helst ikke have en stor rutsjebane med klatrestativ og sandkasse i din have. Det er ikke nødvendigt! En række separate mindre legeredskaber ser ofte pænere ud i en have end et meget stort legeredskab. At købe et dykkerstativ er for eksempel en god mulighed. Især piger synes ofte, at det er fantastisk at lege med. Du kan også tilføje en tumlestang til en rutsjebane eller gynge for at få et noget større billede.

3. Grøntsagshave
Mange børn kan godt lide selv at have travlt i haven. Så det er også meget hyggeligt at lave en lille køkkenhave til sine børn. Børn kan fx så tomater, bønner eller andre nemme planter i den. Senere kan dine børn høste dem, og du spiser grøntsager, som dine børn selv har dyrket. Ikke kun super sjovt, men også en praktisk naturlektion.

4. Husdyr i haven
Børns drømmehave omfatter ofte dyr. Tænk over, hvilke kæledyr du vil have i haven. Man kan for eksempel gå efter nogle fritgående høns, men det er normalt ikke særlig rart for børn. Kaniner er meget hyggelige at putte med. En hund at lege med passer også godt i dine børns drømmehave, men du bør tænke dig godt om, inden du køber hund. For en hund har brug for meget mere pleje end for eksempel en kat eller en kanin.

5. Skygge
Skygge i haven er meget vigtig for børn. Både små og større børn har brug for beskyttelse mod den skarpe sol om sommeren. Som forælder har man ikke lyst til at jagte sine børn hver gang for at få dem ud af solen. Så lav din skygge de steder, hvor dine børn leger meget. For eksempel over sandkassen, så dine børn kan lege der uforstyrret. En baldakin kan være fin, men en parasol eller skyggeklud fungerer også godt.

6. Plads til kreativitet
Børn er ofte kreative. Det er derfor godt at give plads til dette også i haven. Dette er for eksempel muligt ved at forsyne en del af hegnet med en stor tavle. Et udekøkken er også fint, ligesom et sand-vandbord. Der er mange måder for et barn at være kreativ udenfor. Så kom med en metode, der virker for dig. Måske kan du lide det, når dine børn kan lege med gamle materialer, eller hvis de kan bygge deres eget træhus. Eller måske er dit barn mere til at pille og lege med naturlige materialer.

Plads til kreativitet
En drømmehave til dit barn og en drømmehave til dig selv behøver ikke at udelukke hinanden. Mange reserverer en del af haven til børnene og en del til sig selv. Men selvom du har en lille have, kan du godt kombinere den. Vælg så materialer, som dine børn godt kan lide at lege med, men som du selv synes er smukke at se på. Træflis er for eksempel børnevenligt materiale, der også er smukt i haven. Det er bedre ikke at gå efter materialer, der er grimme, såsom de velkendte sorte gummifliser. De keder sig hurtigt, og du nyder haven mindre selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.